1/3 aliments son malbaratats
30' de TV3 on parla del malbaratament de bàsicament d'aliments.
En l'agricultura quan es perd collita, es perd tot el necessari per poder fer que aquests fruits puguin convertir-se en aliments.
1/3 aliments es malbarata.
Cultura o cuina d'aprofitament és crear un plat des d'aliments que no estan en les millors condicions, el problema es que no tots fan això, les causes son la deficiència en la cuina i la conscienciació.
Dades sobre quants kg d'aliments es malbaraten per persona al any, segons Eurosfat:
11 kg sector primari
28 kg processats
9 kg comercialització
12 kg hosteleria
70 kg llar
130 kg per persona
Es ven tant per simplement fer negoci i el pitjor és que els més perjudicats son els pagesos. Es llencen aliments pel simple fet d'estètica. I està clar que la gent compra pels ulls i els venedors ho saben per això ho fan.
Els pagesos estan a punt de "morir", segons ells per la situació en la que estan. Es rebutgen productes que no tenen models estètics per vendre, si arriben a la fàbrica se'n fa suc i si es rebutja es llença a la mateixa finca.
Tot i això, hi ha empreses que es dediquen a vendre productes especialment que no estan dintre dels estàndards de venta, com ara el mercat de proximitat Talkual.
Alguns productes arriben al banc d'aliments i si son ben aprofitats, per donar-los als més necessitats.
En conclusió tot és un negoci globalitzat, però les empreses a partir del 2024 hauran de notificar el pla pel no malbaratament de productes i tota la quantitat de productes malbaratats per any.
Al final la economia es convertirà en economitzar.